Jevgeni Prigozjin, de leider van huurlingenleger Wagner Group, mocht volgens afspraken met de Russische president Poetin de afgelopen maand uitwijken naar Belarus. Hij zou echter al snel weer terug naar Rusland zijn gereisd en de vraag rijst nu of hij überhaupt het land wel uit is geweest.

De huurlingen van de Wagner Group begonnen eind juni aan een gewapende opmars naar Moskou, maar aan die mogelijke couppoging kwam binnen 36 uur een eind. De Belarussische president Alexander Loekasjenko kon met de eer strijken en beweerde dat hij Poetin ervan had weten te overtuigen Prigozjin niet te vermoorden.

Loekasjenko regelde bij de deal die een einde maakte aan de opstand, dat Prigozjin naar zijn land mocht uitwijken en in ieder geval een deel van zijn huurlingenleger kon meenemen. Maar de president van Belarus zei afgelopen donderdag dat de Wagner-baas al weer terug was in Rusland.

Prigozjin is mogelijk nooit echt naar Belarus gegaan

Voormalige CIA-spionnen vertelden Insider-journalist Sonam Sheth dat de snelle terugkeer van Prigozjin naar Rusland een teken van zwakte van Poetin was. De Russische president heeft in het verleden immers tegenstanders gevangen gezet voor veel minder dan een gewapende opstand.

Het verhaal wordt echter nog vreemder met de met de suggestie van bronnen dat Prigozjin misschien nooit naar Belarus is geweest. Een niet bij naam genoemde functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie vertelde The New York Times dat Prigozjin sinds zijn muiterij gewoon Rusland is gebleven. Dat zou in Moskou of Sint-Petersburg zijn geweest.

De Amerikaanse functionaris zei ook dat het onduidelijk was of Prigozjin ooit echt naar Belarus is gegaan, waarbij hij opmerkte dat hij vermoedelijk dubbelgangers gebruikt om verwarring te zaaien. Van Prigozjin is geen geschiedenis van dubbelgangers bekend.

Ook zouden er niet op grotere schaal troepen van de Wagner Group in Belarus zijn geweest en bivakkeren de meeste huurlingen nog steeds op bases in Oost-Oekraïne.

President Loekasjenko vertelde verslaggevers donderdag dat het onduidelijk was of de Wagner-strijders naar zijn land zouden komen, nadat hij hen eerder een afgelegen militaire basis had aangeboden.

LEES OOK: Wordt Wagner Group weer gevaarlijk? 3 scenario’s voor de toekomst van Russisch huurlingenleger, na de mislukte opstand